Året lider mot sitt slut och efter många om och hundra men har faktiskt projektet tagit STORA kliv framåt under sena halvan 2017 och tack vare paret/kompanjonerna Janne Pettersson och Robin Häggström har Vattenfalls grävning och då även vår samförläggning i etapp 2 Västergensjö/Ödsbyn tagit stormsteg framåt. Det sista skulle enligt Vattenfall komma igång “nån gång under 2018” men eftersom Robin fick maskiner lediga under hösten puffade han på att få komma igång direkt istället för att måsta stå och invänta våren.

Detta faktum rörde om i grytan hos Övik Energi och satte press på stackarna där och viss omprioritering fick göras administrativt/projekteringsmässigt och några delar fick stå tillbaka temporärt, inget som egentligen påverkat projektet ifråga mer än att det stannade upp lite i vissa fall.
Det har inte dykt upp några egentliga stötestenar hittills annat än att det inte gick att trycka under ån vid gamla tandläkarstation trots flera omtag och det fick bli en annan lösning och lite annan dragning för påkoppling av befintligt nät som kommer ske till våren.

Jag fick en lista som jag strax ska redovisa och eftersom jag trots min bristfälliga mattekunskap inte riiiiktigt får ihop hur dom räknat fram statusens procent ska det bli intressant å se/höra om nån av er som läser mina “alster” kan upplysa mig i frågan.

Etapp 1 Sjönäs/Östergensjö 99%

Etapp 2 Västergensjö/Ödsbyn 98%

Etapp 3 Tvärlandsböle/Sörflärke 70%

Etapp 4 Långsele 100%

Etapp 5 Skalmsjö/Myckelgensjö

Etapp 6 Klocken 100%

Etapp 7 Grundtjärn (längs Raggarvägen) 75%

Etapp 8 Holmsjö/Sunnersta (vägen från M-gensjö) 20%

MEN, utan tvekan har mycket blivit gjort och vi har ett mycket gynnsamt läge inför våren som kommer och som ni alla kunnat läsa i utskicket från Övik Energi som kom häromdan så har dom haft lite att stöka med i kulisserna också.

Gött damm fo ärrbet na damm a 😉

Om jag inte är heeeelt missinformerad har den mesta grävningen stannat upp nu, det som fortgår är etapp 7 och evt 8 så länge det bara är möjligt iom det är transportsträckor utan bebyggelse och det dessutom är rutinerade, drivna och väldigt självgående arbetslag.
Övriga etapper tar omtag i vår och det som eventuellt kan ske i vinter är att det blåses fiber på stomledningen, ut till fastigheter avvaktas med och det kommer inte installeras och tändas upp nånting förrän efter vintern.

NU, nu tar jag paus från detta ett tag och nån gång efter jul återupptar vi i projektgruppen våra briefingträffar på ÖE. Så tills dess lutar vi oss tbx och hoppas på god mat, trevligt umgänge, en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR

Åter igen vid “pennan” //
Anders Westman i Ödsbyn